Fototechniek: flitsen met lange sluitertijd (slow sync flash)BlackBoxRed flits slow sync
Flitsen vanaf de camera lijkt steeds meer “uit” te raken, want waarom zou je het doen als je tegenwoordig met een camera werkt die tot 25.600 ISO gaat (mijn EOS 5D Mark III bijv.), en zeker op 10000 ISO nog zeer acceptabele beelden maakt? Van oorsprong is de flitser een noodzakelijk maar niet altijd gewenst hulpmiddel bij te weinig licht. Berucht geworden door foto’s van feestjes met pikzwarte achtergronden en uitgebleekte koppen waar je nog net jezelf of een vriend in herkent (of niet).
Toch is het in sommige situaties juist interessant en verrassend om te flitsen. Bijvoorbeeld in deze foto die ik onlangs maakte van de band BlackboxRed op Noorderslag. Zoals gebruikelijk stonden er meerdere fotografen voor het podium, dat tamelijk schaars, maar blijkbaar voldoende verlicht was voor bovengenoemde moderne camera’s, want niemand gebruikte de flits. Ik eerst ook niet, totdat ik niet tevreden was met de foto’s die ik maakte. De gitariste was erg energiek en beweeglijk en met alleen bestaand licht kon je dat niet goed vangen vond ik. Dus probeerde ik het volgende: een wat langere sluitertijd (1/10 seconde) gecombineerd met een lage iso van 320 en ik gebruikte de flitser, handmatig ingesteld op een flits van naar schatting 1/16 van het volle vermogen. Met wat proberen leverde dit bovenstaande foto op: je ziet eigenlijk twee foto’s door elkaar: door de langere sluitertijd en heftige beweging een onscherpe bewogen foto, met daaroverheen een scherpe flitsfoto. De beweging maakt de foto energiek, en het “flitsgedeelte” zorgt voor een haarscherp beeld. Het merkwaardige aan deze foto is dat je er eigenlijk nóg een flitsfoto doorheen ziet: je ziet een soort scherpe echo van de gitaarhals. Deze is van achteren belicht. De verklaring moet zijn dat dat veroorzaakt is door stroboscopisch licht dat op het podium staat, en jawel, het witte rondje beneden op de foto is de stroboscoop die net in die 1/10 seconde sluitertijd een flits afgeeft.
Het op deze manier creatief toepassen van flits is beter bekend onder de term “slow sync flash”. Het heeft de voorkeur te flitsen op het zogenaamde tweede gordijn: de flits gaat af, vlak voordat de sluiter weer dicht gaat. Dit is over het algemeen in te stellen op de flitser zelf.

Geef een reactie